Bladstil op Vlieland - Impressie van een Waddeneiland Boek omslag Bladstil op Vlieland - Impressie van een Waddeneiland
Jacques Gans
Algemene informatie
De Prom
04-03-2003
Slappe kaft
126
200x125 mm

 

Samenvatting

Vlieland, misschien wel het mooiste van onze Waddeneilanden, heeft alles wat een eiland aantrekkelijk maakt. De overweldigende natuur, de vogels, het strand, de romantiek van wind en water, de rust en de ruimte en een Oud-Hollands dorp waar iedereen wel zou willen wonen... Ook schrijvers hebben altijd een speciale band met Vlieland gehad. In de tweede helft van de jaren zestig was het Jacques Gans, bekend van de veelgeprezen romans Liefde en goudvissen en Hij vege llJ, die in de voetsporen van Slauerhoff trad. In de jaren dat Gans op Vlieland kwam, schreef hij zo'n zeventig impressies over zijn geliefde Waddeneiland. 'Een mooi wild sprookje'. vond hij, waar nog een paradijselijke stilte en verlatenheid heersten. In lyrische stukjes schreef hij over stille duinpannetjes of geheimzinnige schelpenpaadjes. Maar ook over het 'opkleedfeest' en het 'zon- schieten' op Koninginnedag, of de gezelligheid van Hotel Bruin, waar hij altijd logeerde.

Bladstil op Vlieland werd samengesteld en uitgeleid door Willem Maas, die veel waardering oogstte voorJacques 6ons. Biografe (de Prom, 2002). Gans schreef zijn stukken over Vlieland oorspronkelijk als columns voor De Telegraaf .

'Ik kom er voor uit, ik heb ook als ochtendblad DeTelegraaf, omdat ik zo nu en dan Jacques Gans wil lezen. Soms zijn er zulke verdomd goeie stukken en bij: als hij over Vlieland schrijft... dat zíjn buitengewoon goeie dingen, nietwaar?' - Adriaan Roland Holst